Pon - Sub: 08 - 16 h     Lastva grbaljska BB, Budva
Postojanost

Aluminijumski proizvodi namijenjeni za građevinarstvo su izrađeni od legura koje su postojane na vodu, koroziju i uticaj sunčevog zračenja, obezbjeđuju optimalne perfomanse tokom veoma dugog vremena korišćenja.

Dizajn

Proces ekstruzije omogućava skoro neogrančen broj oblika i presjeka, dozvoljavajući dizajnerima da u jedan profil integrišu veliki broj funkcija. Valjani proizvodi mogu biti ravni, zakrivljeni, oblikovani u kasete ili u sendviče u kombinaciji sa drugim materijalima. Aluminijum može biti sječen, bušen, spajan vijcima, nitnama, zavaren u radionici ili na gradilištu.

Čvrstoća

Ova osobina aluminjuma omogućava da arhitekti realizuju specifičan dizajn, minimizirajuci statičko opterećenje na noseću konstrukciju zgrade. Zahvaljujući postojanoj čvrstoći, aluminijumski prozori, vrata i fasade, ostaju pravi omogućujući maksimalno korišćenje sunčeve svjetlosti tj. površina aluminijuma u prozoru je minimalna. Zbog svoje male težine, pozicije od aluminijuma su lake za rukovanje i manipulisanje na gradilištu, čime se smanjuje opasnost povreda radnika.

Površina

Aluminijum može biti anodiziran ili plastificiran u bilo kojoj boji, sa bilo kojim optičkim efektom, i sa bilo kojim površinskim efektom, kako bi se zadovoljilo dekorativnim zahtjevima dizajnera. Svaki od ovih procesa, poboljšava postojanost materijal i povećava njegovu postojanost na koroziju i istovremeno omogućava lakše čišćenje površine.

Reflektivnost

Ova osobina obezbjeđuje primjenu aluminijuma u kontoriisanju svjetlosti. Aluminijumski solarni kolektori mogu biti instalirani kako bi se omgućila energetska efikasnost objekta u osvjetljenju objekta, zagrijavanju. Upotrebom aluminijumskih sistema za zaštitu od sunčevog zračenja se smanjuje potreba za klimatizacijom.

Provodljivost

Aluminijum je dobar provodnik toplote, što može biti nedostatak u određenim primjenama. Kako god, ovaj nedostatak se lako prevazilazi modernim dizajnom profila i upotrebom termičkog prekida za koji se koriste materijali sa slabijom provodljivošću.

Vodootpornost

Aluminijum ne gori i zbog toga je klasifikovan kao nezapaljivi građevinski materijal (Evropska protivpožarna klasa A1). Legure aluminijuma se tope na temperaturi od oko 650 stepeni Celzijusa, ali bez oslobađanja otrovnih gasova. Industrijski krovovi i vanjski zidovi se izrađuju od aluminijumskih panela, kako bi se topljenjem aluminijuma tokom požara spriječilo širenje toplote i dima i kako bi se smanjile eventualne štete.

Sigurnost

Kada se zahtjeva maksimalna bezbjednost, mogu se upotrebljavati posebno dizajnirani i ojačani aluminijumski okviri. Dok je staklo za ovakvu primjenu izuzetno teško, težina aluminijumskih elemenata je znatno manja i obezbjeđuje da je ukupna težina pozicije prihvatljiva.

Održavanje

Bez obzira na rutinsko čišćenje zbog estetskih razloga, površinski zaštićen aluminijum plastificiran ili anodiziran, ne zahtjeva nikakvo održavanje, što za rezultat ima niske troškove eksploatacije.